Op 21 juni is het officieel zomer! Op de langste dag van het jaar heeft u vast wel tijd voor een paar tuinklussen. Duik de laatste lentedagen of de eerste zomerdagen ook nog even met een snoeischaar de tuin in. Dan ga je gegarandeerd een lange, fleurige zomer met een fijn vakantiegevoel thuis tegemoet.
- Knip op of rond 21 juni (bijna) uitgebloeide tuingeraniums, ridderspoor, vrouwenmantel en klokjesbloem terug, zodat ze mooi nieuw blad vormen en dit jaar nog een keer kunnen gaan bloeien.
- Vlambloemen of floxen kunt u nu ten dele terugsnoeien. Kort een deel van de bloemstelen tot op de helft in. De kortere stelen geven steun aan de overige delen van de plant, zodat hij mooi stevig en compact blijft én je verlengt zo de bloei.
- Lelijk geworden blad van vroege voorjaarsbloeiers, zoals longkruid en de Kaukasische vergeet-me-niet, kunt u nu wegknippen.
- Snoei uitgebloeide struiken, buxus, hagen als taxus, thuja, beuk, haagbeuk, liguster, hulst en (Leylandii-)coniferen, op of rond 21 juni lichtjes in vorm. Doe dit bij voorkeur op een bewolkte dag, zodat de doorgeknipte blaadjes of naalden niet in het felle zonlicht verbranden.
- Is uw sering te groot geworden? Snoei hem direct na de bloei tot zo’n 50 centimeter boven de grond terug. Hij loopt vanzelf weer uit.
- Verwijder wilde scheuten bij rozen. Deze verschijnen bij de onder- of hoofdstam en hebben lichter gekleurd of anders gevormd blad dan de rest van de plant. Knip ze zo laag mogelijk af. Ze zullen niet bloeien en kosten de moederplant alleen maar energie.
- Het is een goede tijd om uitgebloeide, vroegbloeiende clematissen, zoals Clematis montana, te snoeien. Knip dunne uitlopers en dode of kale takken weg.
- Blijf uitgebloeide bloemen van eenjarig perkgoed, zoals petunia’s en surfinia’s, van potgeraniums (Pelargoniums) en rozen verwijderen, zodat de planten en struiken langer doorbloeien.
- Geef bloeiende kuip- en potplanten elke twee weken water met vloeibare mest of meng organische mestkorrels door de bovenste laag potgrond.
- U kunt in juni nog prima tweejarigen zaaien, zoals stokrozen, vingerhoedskruid, damastbloem en muurbloem.
- Begint de tuin er een beetje kleurloos of uitgeblust uit te zien? Kijk dan in ons tuincentrum in Aalst eens bij de laatbloeiers, zoals hemelsleutel (Sedum), koninginne- of leverkruid (Eupatorium), herfstasters, zonnehoed (Rudbeckia) en zonnekruid (Helenium). U doet de bijen, hommels en vlinders hier ook een groot plezier mee.
- Zet steunen of stokken bij fragiele vaste planten en bind klimplanten op. Het kan in juni immers flink stormen, regenen en onweren, dus voorkom dat uw mooie planten en bloemstelen knakken.
- Gaat u langere tijd op zomervakantie? Vraag nu al aan buren, vrienden of familie of iemand je tuin- en potplanten en het gazon bij aanhoudende droogte van water wil voorzien en eventueel af en toe het gras wil maaien.
- Geen vakantieplannen? Maak er dan een heerlijke “staycation” van en kijk in ons tuincentrum in Aalst eens naar een lekkere loungestoel of hangmat, een parasol, schaduwdoek, buitendouche of kleurrijk buitenkleed.
Het hele team van ons tuincentrum in Aalst wenst u een heel fijne zomer!